20 Kas 2023

GENSED Yönetim Kurulu Başkanı Özdemir:"2035 Hedefine Ulaşmak İçin 30 Milyar Doları Aşkın Yatırım Gerekli"

GENSED Yönetim Kurulu Başkanı Özdemir:"2035 Hedefine Ulaşmak İçin 30 Milyar Doları Aşkın Yatırım Gerekli"

Güneş Enerjisi Sanayicileri ve Endüstrisi Derneği (GENSED) Yönetim Kurulu Başkanımız Sayın Tolga Murat Özdemir Hizmetix dergisinde güneş enerjisi sektörü ile ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Ulusal Enerji Planına göre 2035 yılında Türkiye’de güneş enerjisi santrallerinin 53 bin megawatt’a çıkarılması hedefi var. Güneş Enerjisi Sanayicileri ve Endüstrisi Derneği (GENSED) Yönetim Kurulu Başkanı Tolga Murat Özdemir, Türkiye’nin mevcutta 11 bin megawatt’a ulaşan kurulu gücünün, 53 bin megawatt’a çıkarılmasının elektrik üretimine yüzde 10 katkı sağlayacağını söyledi. 2035 hedeflerine ulaşmak için ise yaklaşık 30 milyar doları aşkın yatırım gerekli.

Türkiye’de güneş enerjisinden elektrik üreten santraller 2013 yılından itibaren kurulmaya başlandı. Güneş enerjisinde 10 yıllık bir süreçte 11 bin megawatt güce ulaşıldı.

Her yıl 3.500 megawatt kapasite devreye alınmalı

Güneş Enerjisi Sanayicileri ve Endüstrisi Derneği (GENSED) Yönetim Kurulu Başkanı Tolga Murat Özdemir, güneş enerjisi santrallerinin (GES) gücüne ilişkin yaptığı açıklamada, “Güneş enerjisinde Ağustos itibarı ile 11 bin megawatt’a yakın kurulu güce sahibiz. Elektrik santrallerinin toplam gücü 105 bin megawatt ve güneş enerjisinin bunun içerisindeki payı yüzde 10, elektrik üretimde ise yüzde 4 ile yüzde 5. Enerji Bakanlığımızın yayınladığı Ulusal Enerji Planına göre 2035 yılına kadar güneş enerjisi kurulu gücünün 53 bin megawatt’a çıkarılması hedefi var. Üretime katkısı da yüzde 10 olacak. Kurulu güçte de 5,5 katlık büyüme bekleniyor, bu önemli bir büyüme. 30 milyar doları aşkın yatırım anlamına geliyor. Buna sebep Paris Antlaşması’nı kabul etmiş olmamız. İklim değişikliği ve bu anlaşmanın hedefleri kapsamında ısınma hedefini yakalamamız gerek. Her yıl yaklaşık 3 bin 500 megawatt kapasiteyi devreye almamız gerekiyor.” dedi.

2053’te güneş enerjisi yatırımları 200 bin megawatt saate ulaşmalı

GENSED Başkanı Özdemir, Türkiye’deki güneş enerjisi yatırımlarıyla dünyadaki çalışmaları değerlendirdiği açıklamasında, “Dünyada GES kurulu güç 1.200 GW’a ulaştı. Buna baktığınız zaman dünya ile paralel gibi gözükse de, coğrafi olarak güneşin bu kadar fazla olduğu ve enerjinin bu kadar dışa bağlı olduğu bir ülkede bu hiç bitmeyen doğal kaynak varken bu kaynaktan ancak bu kadar faydalanıyor olmak yetersizlik. Isınma hedefine ait bu yıl hedefini 214. günde tamamladık. 365 güne yayılması gerekirken ne yazık ki hedefi 214. günde tamamlamış olduk, yani yılın gerisini cepten yiyoruz. Birleşmiş Milletler sel felaketleriyle ilgili hava değişim fırtınaları başladı dedi. Bundan geri dönüş yok. Dolayısı ile acil önlemler alınmalı deniliyor. Karbon salınımında en büyük etken, elektrik tüketiminden fosil yakıtlardan kaynaklanıyor olması. Her ülke kendi hedefini belirleyip ilerliyor. Türkiye’nin 2053 nötr karbon hedefi için güneş enerjisinde kurulu güçte yaklaşık 200 bin megawatt’ı yakalamamız gerekiyor ki nötr karbon olalım. Sadece güneşle olmaz, rüzgar da olmalı, jeotermal enerji kaynakları da olmalı. Yenilenebilir enerji olan rüzgâr ve güneş enerjisi, tüm dünyada kesikli bir üretime sahip. Bu durum, kara ve deniz arasındaki sıcaklık farkının değişkenliğinden kaynaklanıyor.” açıklamasını yaptı.

Yeni lisans alan güneş santralleri, depolama üniteleriyle birlikte olacak

Enerji depolamanın hem enerji üretimi ve tasarruf hem de iklim değişikliğiyle ilgili çalışmalarda önemine vurgu yapan GENSED Başkanı Özdemir sözlerini, “Yeni kanunlar çerçevesinde lisanslı güneş enerji santralleri depolamasız olamayacak. Çünkü enerji kaynağımız kesik yani bulut, yağmur olduğunda kesinti oluyor ve bu da şebekenin dengesini bozuyor. Şebekenin büyüklüğü arttıkça bunun etkisi daha çok görülür. ABD’de Arizona bunu yaşadı, biz bundan ders almalıyız. Depolama, güneş enerjisini kesik enerjiden sürekli kesintisiz enerji haline getiriyor. Depolama teknolojilerini evlerde, iş yerlerinde ve fabrikalarda da yakın zamanda göreceğiz. Hücrede teknoloji var ve ölçeği oluşturan güneş enerjisi panel hücrelerinin üretimi. Bunu üreten şirketlerin ihracatta önleri daha çok açılmalı. Çin, 25 yılda planı bu hale getirdi ve biz de yeni başlangıç yaptık.” şeklinde tamamladı.

Bilgi Bankasında Ara