31 Ara 2022
Yapı kayıt belgeli binalara GES kurulabilmesi ile ilgili 01.07.22 tarihinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na GENSED olarak verdiğimiz ve yakından takip ettiğimiz görüşümüz bugün Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girmiştir.
Yürürlüğe giren bu kararla İmar barışı sayesinde Yapı Kayıt Belgesi alan binalarda öz tüketim amaçlı GES kurulumlarının gerçekleştirilmesinin önü açılmış oldu. Bu karar Gelişme Planlı Alanlar İmar Yönetmeliğinde yapılan değişiklik ile gerçekleşti.
31.12.2022 tarihli Resmi Gazete'de yayınlanan "Planlı Alanlar İmar Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik" ile ilgili düzenlemede yönetmeliğin “Yapı ruhsatı gerekmeyen inşai faaliyetler” başlıklı 59’uncu maddesinin ikinci fıkrasına “Yapı kayıt belgesi bulunan binaların ihtiyacı için yapılacak güneş kaynaklı yenilenebilir enerji sistemleri de bu fıkra kapsamında değerlendirilir.” ibaresi eklendi.
Yapılan bu değişiklikle birlikte yapı kayıt belgesi bulunan binaların ihtiyacı için yapılacak güneş kaynaklı elektrik üretim tesisi için yapı kayıt ruhsatı gerekmeyecek. Bu kapsamda yapılacak projelerin hazırlanması ve fenni mesuliyetin üstlenildiğine dair taahhütname ile birlikte ilgili idareye sunulması gerekecek. Tüm bunların yanı sıra yapılacak kurulumların binanın projesindeki mimari görünüşlere bağlı kalması ve kurulum için idaresinden izin alması da zorunlu olacak.
Eklenen ibareden sonra yönetmeliğin ilgili bölümü şu şekilde oldu;
Yapı ruhsatı gerekmeyen inşai faaliyetler
MADDE 59
(2) Taşıyıcı sistemi etkilememek ve 634 sayılı Kanun uyarınca muvafakat alınmak kaydıyla; binalarda enerji kimlik belgesi sınıfı en az “C” olacak şekilde mesleki yeterlilik sertifikalı uygulayıcılar tarafından yapılacak ısı yalıtımı uygulamaları ilgili dağıtım şirketinden gerekli izinler alınmak şartıyla katı ve sıvı yakıtlı sistemlerden doğalgaz yakıtlı sistemlere dönüşüm uygulamaları ve bağımsız bölümlere tesis edilecek doğalgaz tesisatı ile binanın kendi ihtiyacı için yapılacak güneş kaynaklı yenilenebilir enerji sistemleri ruhsata tabi değildir. Bunlara ait uygulama projelerinin hazırlanması ve fenni mesuliyetin üstlenildiğine dair taahhütname ile birlikte ilgili idareye sunulması, binanın projesindeki mimari görünüşlere bağlı kalınması ve idaresinden izin alınması zorunludur. Yapı kayıt belgesi bulunan binaların ihtiyacı için yapılacak güneş kaynaklı yenilenebilir enerji sistemleri de bu fıkra kapsamında değerlendirilir.
Bu sayede Yapı Kayıt Belgesi olan binalara GES kurulabilmesinin önünde bir engel kalmamış oldu. Sektörümüze hayırlı olmasını temenni ediyoruz.
1 Temmuz 2022 Tarihinde konu ile ilgili olarak verdiğimiz görüşe ve 31 Aralık 2022 Resmi Gazete kararlarına aşağıdaki dosyalardan ulaşabilirsiniz.